Földrajzi árujelzők védelméről született megállapodás

2020. szeptember 16. 14:17
Földrajzi árujelzők védelméről született megállapodás

A termékek földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés védelme érdekében született megállapodás az Európai Uniós és Kína között. A cél, hogy védelmet biztosítsanak a jogtalan használat és a termékutánzatokkal szemben.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a fogyasztók az eredeti minőségű termékeket vásárolhassák. A Kínában oltalom alá helyezett földrajzi árujelzők uniós jegyzéke többek között tartalmazza az olasz cavat, a  francia champagnet, a görög fetát, a lengyel vodkát és pármai sonkát. A földrajzi árujelzővel védett kínai termékek között pedig egyebek mellett a pihszieni babpép, az ancsi fehér tea, a pancsin rizs és az ancsiui gyömbér szerepel. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az elmúlt években az uniós agrár-élelmiszeripari termékek exportját vizsgálva Kína volt a harmadik legjelentősebb célország. 
 
 
Földrajzi árujelzők védelméről született megállapodás
 
 
A megállapodást az Európai Parlamentnek, majd az Európai Uniós Tanácsnak kell jóváhagynia, várhatóan 2021 elején lép majd hatályba. Négy év után pedig mindkét fél részéről további 175 földrajzi árujelzővel bővül a megállapodás.