Magyar prémium termékek nyerhetnek teret Hongkongban

2020. január 21. 10:49
Magyar prémium termékek nyerhetnek teret Hongkongban

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hongkongi látogatása során kiemelte: a város remek üzleti és kereskedelmi lehetőségeket kínál a prémium termékeket és szolgáltatásokat nyújtó magyar vállalatoknak.

A magyar külügyi tárca vezetője aláhúzta: Hongkongban különösen nagyra értékelik azt a józan észre alapuló magyar külpolitikát, amelynek alapján Magyarország nem kíván beleszólni más országok belügyeibe. A kiválóan alakuló kétoldalú gazdasági együttműködést igazolja az az eredmény - mondta -, hogy a Magyarország és Hongkong közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi év végére meghaladta az 1,2 milliárd dollárt (361 milliárd forint), ezáltal Hongkong - Kínát, Koreát és Japánt követve -, Magyarország negyedik legnagyobb ázsiai partnerévé lépett elő.
 
szijjarto-peterlam-azsiaipzenzugyiforum
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Lam, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) elnöke
 
A Hongkong kínálta előnyök között a miniszter kiemelte, hogy a városban alig vannak nem vámjellegű akadályok, ráadásul a vámeljárások is kifejezetten gyorsan zajlanak. Mivel a 7 millió lakosú városban 63 Michelin-csillagos étterem működik, ezért jelentős a kereslet a magyar prémium minőségű élelmiszerekre - mutatott rá Szijjártó Péter, - számos helyi étteremben kóstolhatóak már magyar mangalica húsból készült fogások, illetve magyar borok. Magyarország már több termékcsoportra, köztük a sertéshúsra, baromfira, illetve marhahúsra is megkapta az exportengedélyeket - emlékeztetett a tárcavezető -, ez a kör pedig hamarosan a bárányhússal és kecskehússal bővül majd, aminek köszönhetően a magyar prémium minőségű élelmiszeripari termékek exportpiaca tovább növekszik.
 
szijjarto-jangjuzsuj-azsiaipenzforum
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jang Ji-zsuj, a kínai külügyminisztérium hongkongi ügyvivő biztosa
 
A miniszter elmondta: a kínai kormányzat, valamint Hongkong és Makaó kormányzatai jelenleg egy, a kelet-kínai térség fejlesztését célzó nagyszabású projekten dolgoznak, amihez olyan beszállítókat keresnek, akik biztonsági szempontból tudják garantálni a helyi államigazgatási és vállalati működést, ennek kapcsán pedig komoly érdeklődés mutatkozik a magyar kiberbiztonsági eljárásokra és technológiákra. Az egyik legjelentősebb magyar kiberbiztonsági vállalat ennek a kelet-kínai térségfejlesztésnek a hivatalos beszállítójává vált - ismertette.
 
szijjarto-edwardyu-hongkong
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Edward Yau, Hongkong Különleges Közigazgatási Régió kormányának kereskedelemért és gazdaságfejlesztésért felelős minisztere
 
Az egyetemközi együttműködésről szólva, amelyet a kétoldali kapcsolatok alapjának nevezett, a tárcavezető elmondta: négy magyar egyetem talált eddig együttműködő partnerre a városban, ennek köszönhetően pedig folyamatos kutatói és hallgatói csereprogramok működnek a felek között. Hongkong és Magyarország között az államközi kapcsolatok minden lehetőséget megnyitnak a kereskedelmi és gazdasági együttműködés fejlődése előtt - összegezte a kétoldalú kapcsolatok helyzetét a miniszter.