Számos területen született kínai-magyar együttműködés

2019. december 11. 15:04
Számos területen született kínai-magyar együttműködés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pekingi látogatása alkalmával számos megállapodást írt alá. Többek között a kínai vállalatok magyarországi megjelenése, a közlekedés, az oktatás-kutatás, a pénzügy és a kultúra területeken folyó együttműködést erősítették meg.

A miniszter emlékeztetett, Magyarország 2014-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amelynek keretében folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket a Kínával folytatott együttműködésre, és különböző módokon igyekszik építeni a bizalmi környezetet. Hetven évvel ezelőtt Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal, és 2015-ben az európai országok közül elsőként csatlakozott Kína "Egy övezet, egy út" elnevezésű globális gazdasági-infrastrukturális kezdeményezéséhez.
 
A miniszter elmondta: Magyarország és Kína kereskedelmi áruforgalma meghaladta a 10,5 milliárd dollárt, a kínai beruházások egy főre jutó összegét tekintve pedig Magyarország első helyen áll a közép- és kelet-európai régióban. Az összes külföldi működőtőke befektetésnek azonban csupán 2,1 százaléka származik Kínából,  ezért a magyar kormány azon dolgozik, hogy még több kínai beruházást vonzzon az országba - hangsúlyozta Palkovics László, hozzátéve: az együttműködésre különösen sok lehetőség kínálkozik a csúcstechnológia, az oktatás és kutatás, valamint a logisztika és a pénzügy területén.
 
 
Számos területen született kínai-magyar együttműködés
Innovációs és kutatási transzferről született megállapodást a pekingi Tsinghua Egyetemmel
 
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációs és kutatási transzferről írt alá együttműködési megállapodást a pekingi Tsinghua Egyetemmel. A technológiai transzfernek helyet adó központ kialakításáról pedig az E-Group magyar szoftvercég állapodott meg a kínai egyetemmel. Az oktatás és kutatás területén született megállapodás továbbá a budapesti Corvinus Egyetem és a CTrip utazási szolgáltatásokat biztosító kínai vállalat között, amely irodát és duális képzőhelyet létesít majd a Corvinus Egyetemen.
 
 
Számos területen született kínai-magyar együttműködés
A  logisztikai és vasúti közlekedési együttműködésén keresztül Belső-Kína és Záhony között alakítanak ki összeköttetést
 
 
A magyar Záhony Logisztikai és Ipari Övezet Konzorcium és a Central European Trade and Logistics Cooperation Zone logisztikai és vasúti közlekedési együttműködésén keresztül pedig Belső-Kína és Záhony között alakítanak ki összeköttetést, mely további lehetőségeket biztosíthat a két ország közötti kereskedelem számára. Palkovics László szót ejtett arról is, hogy a nap folyamán elhárult az utolsó akadály a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kiépítését célzó projekt elől is, az erre vonatkozó finanszírozási szerződést ugyanis a tervek szerint még az év végéig aláírják, a projekt pedig a jövő év elejétől kezdetét veheti. Beszédében kitért arra is, hogy a magyar kormány szándéka szerint hamarosan aláírhatják a szerződést a sanghaji Fudan Egyetemmel a magyarországi intézmény létrehozásáról, mely Európa első kínai egyeteme lesz.
 
További információk: www.kinaon.com